Kriolipoliza to metoda polegająca na chłodzeniu tkanek tłuszczowych w celu spowodowania ich rozpadu (lipolizy). Wykorzystuje najnowszą technikę służącą do nieinwazyjnej redukcji tkanki tłuszczowej przez działanie niskiej temperatury. Zabieg powoduje znaczny i trwały ubytek podskórnej tkanki tłuszczowej.
Lipidy w komórkach tłuszczowych krystalizują się w wyższej temperaturze niż pozostałe elementy zawierające wodę. Na skutek znacznego schłodzenia są one uwalniane z komórek tłuszczowych i transportowane przez układ limfatyczny. Dzięki temu kriolipoliza powoduje wyłącznie usunięcie komórek tłuszczowych, bez negatywnego wpływu na pozostałe tkanki, takie jak nerwy, skóra czy mięśnie.
Kriolipoliza usuwa tylko nadmiar zalegającej tkanki tłuszczowej np.: na brzuchu, udach, łydkach, pośladkach, w okolicach bioder, w dolnej części pleców czy na ramionach.